sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Traffic in the Sky

Tälle kesällä saimme lentoliput halvemmalla kuin minään aikaisempana vuotena. Se olikin oikeastaan yksi niistä syistä, joka sai meidät jälleen lähtemään Kaliforniaan (muita syitä on paljon… ihanat tutut paikat, ystävät, shoppaus, ruoka, elämäntyyli.. you name it!). Matka perille asti on pitkä, lentokoneessa vähintään 15 tuntia ja siihen lisäksi vaihdot ja mahdolliset myöhästelyt päälle… Joka kerta matka tuntuu liian pitkältä ja koneessa jossain vaiheessa noin 12 tunnin kohdalla tuntuu siltä, että eikö sitä keksitty yhtään lähempänä olevaa lomanviettopaikkaa – mutta kun perille pääsee, matkan rasitukset unohtuvat jo muutaman ensimmäisen päivän aikana (kiitos mm. Tylenol PM:n tainnuttavan voiman, jonka avulla koneessa saa nukuttua edes vähän).


Aikaisempina vuosina olemme lähes joka kerta pärjänneet ilman hotellimajoitusta ja majoittuneet ystävien ja sukulaisten luona. On ollut aivan loistavaa päästä näin aika hyvin kiinni normaaliin paikallisten elämään. Tänä kesänä olemme ensimmäistä kertaa vuokranneet oman talon – vaikuttaa ainakin netin perusteella erittäin hyvältä vaihtoehdolta! Vapautta on enemmän kuin hotelliasumisessa, ja päästään myös juuri sille alueelle, mihin halusimme, eikä siellä olisi ollut hotellia muutenkaan. Meitä on tänä kesänä lähdössä yhteensä viiden hengen porukka, joten kustannuksia sai kivasti jaettua porukan kesken, ja koko homma tulee superpaljon halvemmaksi, kuin hotelliasuminen. Tein talvella parin kuukauden ajan nettivertailua talon vuokrauksesta ja olinkin yhteydessä erittäin moneen tarjoajaan. Netistä löytyy älyttömän paljon talonvuokrausvaihtoehtoja! Päädyimme lopulta vuokraamaan HomeAwayn kautta, hyviä vaihtoehtoja löytyi myös mm. VRBO:n ja VacationRentalsin kautta. Selvää on, että hotellin varaaminen olisi ollut turvallisempi vaihtoehto, koska useimmat taloansa vuokraavat ovat yksityishenkilöitä. Kuitenkin – pientä riskiä on aina otettava, ja uskon, että meillä on edessä aika lokoisat oltavat vajaan parinsadan neliön talossa merinäköalalla – kiitos vielä Johannalle ja Mikolle, että kävivät paikan päällä katsastamassa talon ja vakuuttamassa meidät siitä, että nettisivun tiedot pitävät paikkaansa Mutta talosta ja sijainnista kirjoitamme takuulla lisää, kunhan paikan päälle päästään!


Lentolipun ja talovuokrauksen lisäksi yksi selkeä menoerä on auto - ilman autoa Kaliforniassa tunnetusti on vaikea pärjätä… Välimatkat ovat yleensä aika pitkiä ja julkinen liikenne ei ehkä niin kätevää kuin Suomessa. Autonvuokraus on tehtykin todella helpoksi, ja heti lentokentällä on kymmeniä autonvuokrausyrityksiä. Olemme tehneet vertailuja aika paljon eri vuokrausfirmojen välillä ja päätyneet lähes joka kerta Alamoon – netistä saa aika oikean kuvan lopullisesta hinnasta, autovaihtoehtoja on paljon, ja samoin toimipisteitä, joka helpottaa siinä tapauksessa, jos auton palauttaa eri paikkaan kun mistä sen on hakenut. Hankaluus sekä autonvuokrauksessa että useissa muissakin palveluissa Amerikassa on tottumattomalle veroasia – erittäin usein hinta, jota mainostetaan, ei ole lopullinen, vaan päälle tulee verot. Pitää aina siis tajua laskea hintaan päälle verot, jottei tule ikäviä yllätyksiä…


Ajaminen sinänsä on aika ongelmatonta, vaikka jännitin kyllä todella paljon, kun ensimmäistä kertaa olin ratissa kuusikaistaisella freewayllä ja alla Chevrolet Silverado Pickup (ei ihan sellainen perusauto, jolla on tultu ajeltua Suomessa)mutta ongelmitta ja kolaroimatta ollaan pärjätty joka kerta, kunhan muistaa vaan olla varovainen ja ajaa tarpeeksi lujaa (ei siis jäädä matelemaan moottoritiellä), niin hyvin menee. GPS on todella kätevä myös olla, vaikka ilmankin ollaan pärjätty muutamana kesänä.


Moottoritie on kuuma Amerikassakin, mutta kaikista parasta mielestäni on ajella pieniä teitä rannikkoa pitkin ja välillä pysähtyä söpöissä pikkukaupungeissa. Ei haittaa, vaikka matkanteko on näin aika hidasta, koska lomalla sitä joka tapauksessa ollaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti